Fakta om HPV-vaccination


Er din datter vaccineret? Debatten om bivirkninger ved HPV-vaccinen gør det nemt at blive i tvivl! Der er dog ingen videnskabelige undersøgelser, der tyder på, at HPV-vaccinen har flere eller alvorligere bivirkninger end andre børnevacciner. Vores gynækologer fortæller her om HPV-vaccination af unge piger – og drenge.

 

Fakta:

  • Hvert år rammes 375 kvinder i Danmark af livmoderhalskræft - halvdelen er under 50 år, og 100 af dem dør af sygdommen

  • Hvert år opereres 6.000 danske kvinder for celleforandringer på livmoderhalsen – forstadiet til livmoderhalskræft

  • Den HPV-vaccine, der anvendes i børnevaccinationsprogrammet i dag, beskytter mod 7 ud af 10 tilfælde af de celleforandringer, der fører til livmoderhalskræft

  • Der er ingen videnskabelige undersøgelser, der tyder på, at HPV-vaccinen har flere eller alvorligere bivirkninger end andre børnevacciner

 

Både Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at piger vaccineres. Vaccinationen er en del af børnevaccinationsprogrammet og anbefales til piger i 12-års alderen. Piger mellem 12 og 17 år vaccineres gratis hos egen læge.

 

Hvor meget beskytter vaccinen?

Livmoderhalskræft og celleforandringer på livmoderhalsen skyldes infektion med HPV (Human Papilloma Virus). Langt de fleste HPV-infektioner forsvinder af sig selv, men i nogle tilfælde kan infektionen udvikle sig til celleforandringer og senere til livmoderhalskræft.

Der findes tre HPV-vacciner, hvoraf de to beskytter mod de to mest almindelige typer HPV – HPV-typerne 16 og 18 – som er årsag til 70 % af tilfældene af celleforandringer og livmoderhalskræft. Der er nu netop markedsført en ny og tredje vaccine, som beskytter mod ni forskellige HPV-typer. Dermed beskytter vaccinen mod 85-90 % af alle tilfælde af celleforandringer og livmoderhalskræft. Samtidig beskytter denne vaccine mod kønsvorter, ligesom den ene af de to tidligere vacciner.

Da ingen af vaccinerne beskytter 100 % med livmoderhalskræft, er det vigtigt, at man fortsat følger sin screening. Screeningen med celleprøve fra livmoderhalsen tilbydes alle kvinder mellem 23 og 65 år.

 

Kan drenge blive vaccineret?

Ja. Vaccinen er godkendt til drenge og mænd og kan forebygge kræft og forstadier til kræft ved endetarmsåbningen (analkræft).

Indtil videre tilbydes drenge ikke gratis HPV-vaccination i Danmark. Grunden til det er, at antallet af HPV-relaterede kræfttilfælde, som vaccinen er godkendt til at kunne forebygge, er relativt lavt blandt mænd – færre end 50 mænd får årligt konstateret analkræft.

HPV-vaccination beskytter formentlig også mod kræftsygdom i mund og svælg, men vaccinen er dog endnu ikke godkendt hertil.

 

Vi tilbyder …

Er du i tvivl om, hvorvidt du skal lade din datter – eller søn – vaccinere, tilbyder vores gynækologer konsultation med information om fordele og eventuelle bivirkninger ved HPV-vaccination. Du finder kontaktinformationer her: http://cfrhospitaler.dk/vi-tilbyder/gynaekologi/